Elérhetőség
csendes-gyongedszules.hu

Schindler Erika
Csendes szülés specialista

Budapest, 1205 Rákóczi u. 92/b.
70/337-2299 schindler.erika.74@gmail.com

Miért érdemes minket választanod?

Mert szülni élmény és születni jó!

17 év alatt láttam felnőni sok Babát, akik ezzel a módszerrel születtek és a tapasztalatom, hogy sokkal jobb szellemi állapotban vannak és jobb kapcsolatban állnak a környezetükkel mint hasonló korú társaik. Egykori kismamáink arról számolnak be, hogy harmonikus a kapcsolatuk gyermekükkel és kisbabaként sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak mint akár korábban – hagyományos módon – született gyermekük vagy az ismerősi körökben általuk ismert babák. Van szerencsém személyes kapcsolatban lenni többükkel is és azt látom, hogy sikeresek a tanulmányaikban és könnyebben kezelik az élet általános nehézségeit. Saját tapasztalatom is van e téren, hiszen jómagam is átéltem mindkét fajta szülés örömét-bánatát. Az első szülésem nagyon rossz élmény volt számomra és kislányom számára is-sajnos a kapcsolatunkon is meglátszott nagyon sok éven át a terhesség és szülés minden nehézsége. A második gyermekemet maximális felkészültséggel vártam és gyermekem csendesen-gyöngéden jött a világra. Attól lett maradandó élmény mindannyiunk számára, mert olyan szelíd és egyszerű volt, ahogy annak lennie kell. A férjem, orvosom, szülésznőm nagyon meghatódtak attól, hogy nagy súlya ellenére gátmetszés nélkül tudtam szülni (megfelelő felkészülés) és nem sírt a babám, hanem csak sóhajtozott (nem vágtuk el egyből a köldökzsinórt), nyitott szemmel nézelődött (nem világítottunk a szemébe, félhomály volt végig) és én olyan jó állapotban voltam, hogy 2 órával a szülés után a magam lábán, gyermekemmel a karomban távoztam a kórházból. Akkor döntöttem el, hogy segítenem kell abban, hogy minden Kismamának legyen lehetősége ezt a módszert választani.

Mára már több száz Kismama, illetve Anyuka örömét tekinthetjük sajátunknak és osztozhatunk sikereikben.

“Így szültünk mi” a Kismamák tollából

“Gyermek születése a legszebb dolog a világon ‐ hangzik a sokat hallott mondat. Azonban igazi értelmet csak akkor nyernek ezek a szavak, amikor az ember szülőként maga is megtapasztalja ezt a csodálatos érzést.

Várandóságom kezdetétől fogva tudtam, éreztem, hogy egy különleges kis emberkét hordok a szívem alatt, akinek minden Tőlem telhetőt szeretnék megadni. Tudatosan készültem a terhességre, odafigyeltem az étkezésre, testmozgásra, a vitaminokra és nem utolsó sorban férjem szerető támogatása végig kiegyensúlyozott lelkiállapotot biztosított számomra. Ezek után már‐már sorszerűnek tűnik, hogy egyik este a kocsiban ülve a Juventus rádióban éppen Schindler Erika dúla beszélt a csendes szülésről. Érdeklődve hallgattam és ittam minden szavát. Már az interjú közben eldöntöttem, szeretném megismerni Erikát és ezzel a módszerrel szeretnék szülni. Ezek után személyesen kerestem fel őt, aki az első látásra rendkívül szimpatikus volt, magával ragadott sugárzó lénye, az, ahogy a szülésről, a születésről beszélt tiszta szívvel, segíteni akarással.

Erika a szülés közben nem csak gyakorlati instrukciókkal látott el, hanem igazi lelkitárs volt, aki érezte, tudta, hogy min megyek keresztül. Jobban tudta, mint én, hogy mikor mire van szükségem, nekem csak annyi feladatom volt, hogy megbízzak benne és azt tegyem, amit tanácsol.

Erika ajánlásával kerestem meg Herczeg doktort, akinek a mai napig hálás vagyok, hogy 6 hónapos terhesen elvállalt, nyugodtságával, szakértelmével biztonságérzetet nyújtott, nemcsak a terhes gondozás, hanem a szülés alatt mindvégig. Szülésem harmadik fontos szereplője a szülésznő, Franciska volt, aki szeretettel és nagy‐nagy rutinnal támogatta végig a szülésem.

Kislányunk sírás nélkül született meg, első pillanattól kezdve szopizni kezdett. Nyugodtan tudtuk kivárni, hogy a köldökzsinór már ne pulzáljon, el lehessen vágni. Minden szépen, csendben, félhomályban, nagy szeretettel történt. Biztos vagyok benne, hogy ez a nyugalom, amit a születésénél tudtunk a kislányunknak adni, kihatással van a mostani mosolygós, kiegyensúlyozott  természetére.

Köszönöm Erikának, hogy lehetőséget kaptam általa megtapasztalni a csendes, gyöngéd születés élményét!”

 

“Szülés elött másfél hónappal hallottunk  Erikáról és mire felhívtuk és időpontot egyeztettünk már csak kevéssel több mint három hét volt a szülés kiírt időpontjáig.  Mar az első megbeszélésnél nagyon szimpatikus volt ahogy mesélt a szülésről es a világrajövetelről. Erika olyan fontos és hasznos információkkal látott el amit az eltelt  8 hónap alatt senki sem mondott.

Egy óra beszélgetés után nem volt kérdéses számomra hogy, szeretnem ha Erika ott lenne  és felügyelné a szülést. Erika kisugárzása és egész lénye megnyugtatott. Biztonságban éreztem magam! Tudtam hogy, a lehető legjobb helyen vagyunk! Hiszen egyetlen kincsünket szeretnénk megkímélni a világrajövetel nehézségeitől. Herczeg doktor is első látásra pozitív benyomást keltett , örültem hogy, ők lesznek ott ha eljön a pillanat.

Amikor végül eljött a várva várt idő , minden tökéletesen  zajlott ahogy előre megbeszéltük félhomály, csend , nyugalom majd a csodalatos pillanat amikor először magamhoz ölelhettem gyermekemet. Erika végig mellettem volt es azt csinálta amire szükségem volt, minden pillantásomat értett és cselekedett. Amikor megszületett a kislányunk Léla , ö is átvette ezt a hangulatot és teljes volt a harmónia.  Úgy érzem, nagyon helyes döntés  volt az utolsó pillanatban szülészorvost , szülésznőt és kórházat  váltani.

Boldog vagyok hogy, a csendes gyöngéd szülést választottuk!”

Original_without_effects_512

“Jázmin kislányom születése egy meghatatározó élmény volt mindkettőnk számára. Szerintem nem csak nekem volt nehéz, hanem neki is, hogy a vajúdás során több órán keresztül vártuk és készültünk csendesen a születése pillanatára.

Erika végig mellettem volt, és olyan érzésem volt, mintha kitalálná a gondolataimat, hiszen mindig pont ott masszírozott és segített a vajúdás során, ahol a legnagyobb szükségét láttam. A szülészorvosom, Dr. H. Szabolcs is végig hihetetlen nyugodtságot és szakmai magabiztosságot sugárzott fantasztikus egységet alkotva Erikával és az ügyeletes szülésznővel, és így teljesen biztos kezekben éreztem magam.

Amikor végre megérkezett Jázmin, akkor rá is átragadt ez a nyugalom, hiszen minden az ő saját tempója szerint zajlott továbbra is. Kiegyensúlyozott volt, pont csak egyet kiáltott, hogy jelezze, hogy minden rendben, és aztán nyugodtan megpihent előbb rajtam, majd az édesapján. Érdekes volt, hogy kb még további 2-3 hónapig egyáltalán nem hallottuk sírni, mindig csak jelzett egy kiáltással, ha valami problémája volt. Ez meggyőzött róla, hogy a sírás a csecsemőknél egyáltalán nem törvényszerű.

 

Van egy küzdelmes de ugyanakkor fantasztikus közös élményünk, ami a születése óta szorosan összeköt bennünket, és már az első közös pillanatunk óta erősíti a kislányomban az érzést, hogy jó helyre érkezett, mert itt egy szerető család méltóképpen várta.”
Niki, Tamás és Jázmin

Original_without_effects_512

“36 éves anyuka vagyok. Az én édesanyám is nagyjából ilyen korú volt, amikor világra hozott engem. Ahogy a legtöbb anyuka megteszi, ő is többször elmesélte a születésem körülményeit. Amikor ahhoz a részhez ért, hogy nem vette komolyan az orvos, amikor már a tolófájások kínozták – mindig úgy megsajnáltam. Furcsán hatott, hogy – bár ő is orvos – mégsem vették komolyan.

Ahogy telt-múlt az idő, egyre több hasonló történetet hallottam. Minden nő tudja, hogy előbb-utóbb ő is átél valami hasonlót, sokáig elhessegetjük magunktól ezt a kényes kérdést, de egyszer a legtöbbünknek aktuálissá válik. Ahogy nőtársaimmal beszélgettem, rájöttem: nemcsak bennem van félelem. Nem csoda, hisz ismeretlen, elviselhetetlen fájdalommal riogattak mindannyiunkat, vagy épp azt hazudták. “Ó, meg se érzed, pikk-pakk túl vagy rajta, aztán majd elfelejted!” Bár a születés az élet első és meghatározó lépése, mégsem kezeli ez a társadalom íly módon. A kórházakban tapasztalható kiszolgáltatottság érzése mindenhol megvan a betegekben, és – bár a szülés nem betegség – mégis egészségügyi intézményekben történik meg orvosok, nővérek jelenlétében.

Amikor másállapotos lettem, tudtam, valamit tennem kell. Úgy akartam megszülni a kicsikémet, ahogy az neki és nekem is a lehető legkedvezőbb. Akartam, hogy szakemberek legyenek körülöttünk ebben a fontos pár órában, de mindenképp olyanok, akik igazi emberséget mutatnak majd.

A kezembe került dr. Lenkei Gábor Méltósággal megszületni és Frederic Leboyer Gyengég születés című könyvei. Csodálatosnak tartottam, hogy léteznek szakemberek, akik foglalkoznak ezzel a problémakörrel és megértést mutatnak a női nem, az anyák és babák iránt. Ahogy ezeket olvastam, arra gondoltam: erről minden nőnek és férfinak tudnia kellene.

Azonnal nekiláttam a kutatásnak, hogyan tudnék én is ilyen gyengéd születésben részesülni. Lépésről lépésre haladva megtaláltam Schindler Erikát, aki Magyarországon már tíz éve foglalkozik ezzel, számos gyermeket segített így világra, a sajátját is – asszisztálva a szülésznek és közreműködve a szülésznővel. Tőle kaptam elérhetőséget dr. H. Szabolcs szülész-nőgyógyászhoz, aki szintén hasonló ideje ismeri és alkalmazza ezt a születési technikát azokon az anyákon, akik kérik tőle. Én is hozzá kerültem. Ezután vele és Erikával konzultálva egyre többet tudtam meg a témáról, és sokat segítettek abban is, hogy felkészülten várjam én és a férjem a közelgő pillanatot. A kórház magas szintű ellátása és kellemes környezete is sokat hozzátett a teljes képhez, ami jelen pillanatban – az ismereteimet figyelembe véve – a lehető legjobbra sikerült.

A doktor úr soha nem múló kedvessége és megértése, a szülésznő észrevétlen támogatása, és Erika profi hozzáállása és állandó jelenléte és segítsége, valamint a fent említett kórház dolgozóinak elfogadó megértése nemcsak elviselhetővé, hanem igazán kellemes, bármikor visszaidézhető órákká tették magát a szülést, utána pedig kényelmessé az ott töltött napokat (pedig az volt a nyár legmelegebb hete). Sok olyan körülmény van, amit másképp alakítanak a szülőszobán, hogy az a babának optimálissá tegye a megérkezését. Például nincsenek reflektorok, lehet bármilyen pozícióban lenni a vajúdás alatt, sötétebb a szoba, hogy a pici ne csak melegbe (aznap nem kellett fűteni), hanem aránylag sötétbe érkezhessen. De ami a legfontosabb: végig nem beszélt senki. A doktor, szülésznő és Erika kézjelzésekkel vagy fülbe suttogásokkal kommunikáltak egymással, velem, a férjemmel is. Így semmiféle hangosan elmondott szó nem érhette a picikémet, ami a jövőjére vonatkozóan negatívan hatna rá.

Sok anyukával beszéltem előtte, akiket nagyon idegesített a szülész vagy a jelenlévők társalgása. A fájásokat épp elég elviselni, a megnyugtató csend lehetővé teszi a magunkra figyelést, és erőt hagy a végső kitolási fázishoz, ami néha pont a sok beszéd miatti idegeskedés alatt szokott elfogyni. Sokaknak hihetetlen, de – pont ahogy a könyvekben le van írva – a kislányom nem sírt fel a születéskor. A tévhit szerint ez valami rendellenességre utalna. Ez nem így van.
Szerencsére mi már tájékoztatva lettünk: ha minden optimálisan alakul a születés körül, a kicsi csak sóhajtozni fog.
Hát pontosan így történt. Nem volt miért sírnia, hisz senki nem taszigálta ki a hasamból, nem mosdatták le róla a jó tápanyagokkal teli magzatmázat, nem vágták el rögtön a köldökzsinórt, ami még pár percig dobog és él, nem beszéltek hozzá fennhangon, nem világítottak a szemecskéjébe, nem szívták le az orrát és nem vették el rögtön a szülőktől a súlymérés miatt. Ráértünk: a hasamon pihegett, apját megvizsgálta, majd amíg engem megvarrtak, az apja kezében maradt egy jó meleg takaróban. Csak ezután öltöztették fel, ami ahogy elkészült, ő már békésen szundított kiságyában – egészen a pár óra elmúltával bekövetkező éhségig, de ez már egy másik történet … telve rengeteg örömmel és vidámsággal.

Állítom, hogy az élet első pillanatai igazán meghatározóak egy új kis jövevény életében. Látom a kislányom kortársait. Akarva-akaratlan is összehasonlítom őket: a lányom az első két hónap után átalussza az éjszakát, 13 hónapos koráig szoptattam, jelenleg 16 hónapos és csupán az egyik fogzása viselte meg jobban, de gyakorlatilag nem volt még beteg, vidám és jó étvágyú!

Persze minden lehet véletlen…én mindenesetre ugyanígy választanék, ha újra visszapörgethetném az egészet és megint végig kellene csinálni a folyamatot. Talán ez elég ahhoz, hogy mások is jó döntést hozzanak!” Sok örömet kívánok hozzá!

P. Kincső művésznő      

Original_without_effects_512

 

baba 3

“Nem gondoltam bele igazából, hogy pontosan mit is jelent szülni. Nagy öröm volt megtudni, hogy babánk lesz és már nagyon vártuk. Persze felkerestük Erikát, aki mindenre alaposan felkészített minket. Számomra a szülés során bizonyosodott be, hogy rövidke, de tömör beszélgetésünknek mekkora haszna volt. Nem féltem a szüléstől, sőt vártam a fájdalmakat. Amikor elindult a szülés folyamata, akkor azért megilletődtem.

Számomra az egyik aggodalom az volt, hogy a férjem hogyan tudja megélni a folyamatot, ezért a legjobb barátnőmet is berendeltem, akinek a jelenléte nagyon fontos volt számomra.. A férjem még a nagy hasam is félve fogta meg 1-1 másodpercre, ezért az egyik legnagyobb siker az volt, hogy szinte végig asszisztált, segített a vajúdásban. Ezért külön és kiemelten szeretnék köszönetet mondani Erikának, mert nem tudom pontosan hogy hogyan csinálta, de ő csinálta, hogy végül is apás szülésünk lett. Én úgy láttam, hogy minden kétséget félretéve egyszerűen megmondta a férjemnek, hogy mit kell csinálni és ő csinálta. Nagy élmény volt!

A másik ami miatt aggódtam, hogy nem tudok természetesen megszülni, nem tudok tágulni stb. Ebben is sokat segített Erika, mert elmondta, hogy hogyan kell előzetesen étkezéssel, vitaminokkal felkészülni, én pedig igyekeztem tőlem telhetően követni az instrukciókat, így nem kellett császározni, ami szerintem minden szülésnél egy hatalmas siker az anyának – nekem legalább is az volt.

Nagyon sokat segített az is, hogy ne álljak ellen a fájásoknak, meg lettem tanítva arra is, hogy minél jobban fáj annál közelebb a vége. Megfigyeltem, hogy amikor ellenálltam ritkultak a fájások, amikor pedig tudatosult bennem amit tanultam, akkor engedtem azoknak és haladtunk előre.

A másik tanulság az új időegység volt: volt, hogy úgy tűnt a fájások nem múlnak, hanem egyetlen hosszú fájdalom az egész. Akkor is nagyon jó volt, hogy Erika mellettem volt és már korábban is figyelmeztetett a jelenségre, így ezt is tudtuk kezelni.
Úgy tűnik a sikerem csak Erika méltatásáról szól, de tényleg úgy érzek ahogy leírtam.

A csapat profi volt. Szerintem iszonyú mákom volt. A szülésznő a számomra legkedvesebb volt, a csecsemős a számomra legjobb fej volt. A választott szülész orvos, Dr Herceg Szabolcs pedig egy igazán önzetlen és profi orvos. Mindig ott volt ha kellett, mindig volt pár bíztató szava ami erőt adott a folytatáshoz. Mindig azt csinálta ami nekem és a babának a legjobb volt. Mi kicsit túlcsúsztunk a kiírt időn, de ő nem kapkodott el semmit. Kivártuk azt a pillanatot amikor kell, hogy megtörténjen a szülés és jött is minden ahogy kellett és ahogy le van írva.

A mi babánk csodálatos – pedig én nem szoktam ilyen szavakat használni. Nagyon jól bírta a szülést, amikor világra jött szép rózsaszínű volt, nem volt lila, vagy ráncos mint ahogy filmeken láttam. Már születésekor úgy nézett ki mint egy egy hetes, nyugodt baba. Az arca egy rövid sírás után kisimult. Azóta is nagyon szépen fejlődik, nincs vele semmi gond. A védőnőnk és a gyerekorvosunk is csak nyugtázni szokták, hogy ő az a baba, akivel nincs sok gond. Eleget eszik, szép a bőre és mindent csinál amit a korabelieknek illik csinálni. Mi tudjuk azt, hogy mindez a szülést megelőző lépéseknek köszönhető. Ő a pociban is nagyon békés volt, a kihordás alatt nem volt hányás, rosszullét és a forró nyarat is jól bírtuk.

Nagyon hálás vagyok a megfelelő felkészítésért, a profi csapatért és azért hogy sikerült megszülnöm úgy ahogy akartam, nem több idő alatt, mint amit magam is reálisan erre szántam. Csupa jó érzéssel gondolok a szülésemre és ezt köszönöm!!”

D. Mónika
Original_without_effects_512
baba 6

„A szülés számomra egy csodálatos élmény volt. Ezt annak köszönhetem, hogy Erika már a terhességem ideje alatt is nagy figyelmet fordított ránk. A legtöbb nő fél a szüléstől. Én egyáltalán nem féltem, mivel olyan adatokat kaptam, és olyan könyveket kellett elolvasnom „Házi feladatként”, amelyek megtanítottak engem a szülés menetére. Így már volt egy elképzelésem a csendes szülésről.

Amikor eljött az idő, akkor Erika ott termett, és a hatalmas profizmusával és nyugodtságával segített nekem abban, hogy rövid idő alatt világra hozzam az én gyönyörű kislányomat. Egyáltalán nem féltem, hiszen Erika minden pillanatban ott volt velem. A szülés pontosan úgy zajlott, ahogyan azt terveztem. Minden simán és nyugodtan történt. Ez azért is volt lehetséges, mert Erika biztosította mindazt, ami egy igazi csendes szüléshez nélkülözhetetlen. Nagyon köszönöm Neked a türelmet és a segítséget! Az eredmény egy egészséges, nyugodt, hihetetlenül okos, csodás kisbaba.

Ha újra kisbabát szeretnék, biztosan Erika lesz az, aki segítségét kérni fogom.”

Köszönettel, Nagy Erika

Original_without_effects_512

 

Az oldal böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ erről

Ez a weboldal cookie*-kat használ, melyekre szükségünk van az oldalunk teljes működéséhez. Amennyiben folytatja a böngészést a cookie-beállításainak megváltoztatása nélkül, vagy az oldal alján található "Engedélyezés" gombra kattint, azzal beleegyezik ezek használatába.

*Cookie: A felhasználó böngészőjén keresztül, annak merevlemezére kerülő információs (általában sima szöveg) fájl, ami egyértelműen azonosítja a felhasználót a következő látogatás alkalmával.

Bezárás